lauantai 12. syyskuuta 2015

Kun ruokavaliota on muutettava

Kuten oon maininnutkin, aion kertoa jossain vaiheessa Suomen ja Irlannin eroavaisuuksista laajemmin. Mutta nyt ajattelin kertoa hieman ruokakulttuurista. Mainittakoon, että jokainen perhe on erilainen ja nämä tottumukset eivät tietenkään päde jokaiseen irkkuperheeseen, ainoastaan omaani.

Olen nyt asunut Kavanaghien luona 34 päivää. 34 päivän aikana olen jo oikeastaan ehtinyt unohtamaan, että minkälaista ruokaa tottusin syömään päivisin Suomessa. Ruoka ei ole kovin erilaista täällä, mutta perheessäni syödään tosi terveellisesti. Esimerkkinä, syötiin Jannen kanssa tosi usein muussia, mutta tehtiin se jauheesta eikä perunoista. (Toi ajatus jauheperunamuussista ällöttää mua tällä hetkellä niin paljon, haha.)

Aamupalaksi syödään lasten kanssa yleensä puuroa, munakokkelia, muroja tai jugurttia. Jos jää nälkä, niin maha täytetään hedelmillä. Päivän mittaan syödään välipalaksi aina hedelmiä tai jugurttia. Lounas (dinner) syödään klo 12–13 ja silloin on yleensä tarjolla paimenen piirasta, lohta ja lohkoperunoita, kasvissosekeittoa ja tummaa leipää tai riisiä kanakastikkeella. Näillä kiertää aika paljon noi samat reseptit, mutta ei valittamista. Lohkoperunat tehdään useimmiten perunoista, eikä käytetä pakasteita. Ainut harmi on ettei perheeni ole tottunut syömään mitään vihreetä. Lautanen näyttää hyvin orvolta kun siinä on vain lohkoperunoita, lohta ja tölkkipapuja.

Illallinen (supper) on klo 19–20 ja silloin syödään oikeastaan mitä vaan kaapista löytyy. Hostäiti saattaa paistaa uunissa makkaroita tai jotain pakasteruokia, kuten pizzaa. Tämän lisäksi jokainen syö sitä mitä tekee mieli. Vanhin lapsi saattaa syödä kokonaisen leikkelerasian  ja keskimmäinen kulhollisen juustoraastetta. Kurkku- ja porkkanatikkuja, kinkkuvoileipiä, jugurttia, hedelmiä, marjoja, jne. Täällä kyllä kaipaa kahta lämmintä ateriaa päivässä. Iltapalaa ei tässä perheessä tunneta laisinkaan.

Hassuinta on, ettei ainakaan täällä (Dinglessä) ole yhtään laktoosittomia tuotteita myynnissä. Mulla ei ole koskaan todettua laktoosi intoleranssia, mutta oon lapsesta saakka tottunut juomaan laktoositonta maitoa ja syömään laktoosittomia jugurtteja. Oon ollut aivan hukassa kun kaupassa ei näy tuttuja "Eila" tai "Into" -merkintöjä. Koko kroppani on ollut aivan sekaisin, kun olen joutunut käyttämään maitotuotteita, joissa on laktoosia. Tämän takia tein muutoksen ja päätin ryhtyä maidottomaan ruokavalioon. Niin paljon oon kuullut siitä hyvää, että halusin lähteä kokeilemaan. Ei mulla täällä kauheasti muita vaihtoehtoja edes ole. Kaupasta tuli siis haettua riisimaitoa, kookosöljyä sekä soijajugurtteja. Pidetään peukut pystyssä, että ihmeitä tapahtuu!

Onko jollain kokemuksia/vinkkejä maidottomasta ruokavaliosta?

8 kommenttia:

  1. Riisimaitoa en olekaan kokeillut. Ma kaytan mantelimaitoa, se on maidonkorvikkeista mun lemppari! Leipomiseen ja kahviin ja kaikkeaan "makeaan" jos ostaa vaniljalla maustettua mantelimaitoa, niin sokeria ei oikeastaan tarvitse lisata ollenkaan. Nams.

    Taalla jenkkilan puolella on kans salaatit ja muut kasvislisukkeet ruoan kanssa tosi harvassa, tarjoillaan lahes aina vain se ruoka eika mitaan vihreaa (ellei sita ole itse annoksessa erikseen). Minusta tuntuu etta taa ruoan kanssa jonkun 'vihrean' lisukkeen tarjoaminen on aika skandinaavinen juttu noin yleensakin. Mutta en ma sita osaa kaivatakaan enaa, enka itsekaan tee enaa lisukkeita jos kokkailen. Vihreytta ja kasviksia tulee ruoasta itsestaan kuitenkin (mies ja mina kun ollaan molemmat kasvissyojia)... ehka ma kaipaisin sita enemman, jos ruokavalio olisi tosiaan jotain perunoita/papuja/lihaa vain :l

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi hei, kiitos vinkeistä! Joo hostäiti suositteli riisimaitoa niin siksi ostin sitä kookosmaidon kaveriksi. Itse oon kans tota mantelimaitoa maistanut joskus ja pidin kovasti, ajattelin sitä ostaa seuraavalla kerralla.

      Ei täällä tosiaan kauheasti mitään vihreää syödä. Jos ruuassa on esim. herneitä joukossa niin lapset rupevat itkemään. Harmittavaa, koska sitten ei aikuisetkaan saa mitään vihreää. Yleensä tosiaan vaan lohkoperunoita ja kalaa, ei mitään kastikkeita tai vihreää tai mitään. Ehkä pitää itse ruveta ostamaan esim. parsakaalia tmv pakastimeen ja höyryttää ne omalle lautaselle. Nam!

      Poista
  2. en muista miten päädyin blogiisi mutta kivasti kirjoitat ja on ilo lukea juttujasi :)

    aika kauheelta kuulostaa toi supper että voi vetää mitä lystää vaikka päivällä olis jo syöty terveellisesti tms. kulho juustoraastetta ???!!! omg.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kommenttisi piristi mukavasti harmaata maanantaiaamua :)

      Itsekkin tosiaan järkytyin aika paljon tosta supperista, haha. Siihen on nyt tottunut joten kuten, mutta harmittaa tosiaan kun muuten syödään niin hyvin ja terveellisesti, mutta iltaisin mitä sattuu.

      Poista
  3. Iso-Britanniassa ei kyllä hirveän usein salaatteja näy, ainakaan sillä lailla mihin suomalainen on tottunut. :D Poikaystäväni on englantilainen ja päivitteli Suomessa kuinka terveellisesti me syömme... Joka ruoan yhteydessä kun tarjoiltiin joku superhelppo kurkku-tomaatti-paprika-feta -salaatti. Täällä porukka taitaa enemmänkin syödä vihannekset höyrytettyinä tai uunissa paistettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kaipaan jotain namia fetasalaattia niin paljon! Pakastevihannekset on kyllä aika kova hitti täällä! Jos jotakin vihannesta pöydässä on niin se on tullut pakkasesta :D

      Poista
  4. Mä käytän soijatuotteita ja jenkeissä on kans tosi heikko tarjonta kaiken kanssa buhuuuu. Voi myos johtuu siitä että meillä on suomessa ihan superhyvä tarjonta niin tää tuntuu tosi heikolta! Jos oisit Suomessa käskisin kävellä Turun vegekauppaan, sieltä saa maidottomia juustoja yms. parasta! Helpointa kuitenkin on, yrittää siellä irkkulandiassa etsiä vegaani vaihtoehtoja, ovat siis aina maidottomia.

    VastaaPoista
  5. Hmm, jännä ajatella että monissa maissa ei tunneta käsitettä laktoositon tai niissä tuotteissa on hyvin pieni valikoima. Mun entinen kroatialainen kämppis jakso aina päivitellä, miten me suomalaiset ollaan outoo kansaa kun hänen mukaansa 1) joka toinen meistä tarvitsee laktoosittomia tuotteita, 2) me syödään niiiiiin terveellisesti, 3) me ollaan allergisia eri hedelmille ja kasviksille, vaikka eihän sellaisen pitäisi olla mahdollista. No joo, minkäs sille voi :D Mutta hyvä että oot löytäny muita vaihtoehtoja sitten ja toivottavasti ne on passeleita! Innolla tässä odottelen ensi viikkoa, kun alotan au pair hommat Espanjassa ja niillä on päivärytmi kyllä ihan päinvastainen kuin meillä...

    VastaaPoista