keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

"Dia dhuit" "Terveydeksi! Eikun?"

Tajusin vasta kun olin kolunut kaikki internetin au pair -blogit, irlantilaiset blogit ja irlantilaiset au pair -blogit, että mitäs sitten luettaisiin. Wikipediasta oli luettu jo Irlannista ja Dinglestä kaikki mahdollinen (sekä suomeksi että englanniksi), matkaopas kulutettu loppuun ja tutuilta kysytty jo kaikki mahdollinen pikku nippelitieto. Aivan, nyt sen keksin. Youtube.

Rupesin etsimään Youtubesta hulvattomia (ja toivottavasti jokseenkin myös opettavia) videoita irlantilaisesta kulttuurista. Mm. hakusanoilla "irish", "irish people" ja "irish culture". Avatessani virne päällä ensimmäistä vastaantullutta videota hymy hyytyi nopeasti. "Enhän mä ymmärrä mitään mitä noi puhuu..." Enkä puhu pelkästään iirinkielestä, vaan myös irkkumurteesta, jota olen aina ihaillut!

Toivotaan ettei kielimuure iske jo esim. Dublinissa, kun etsin oikeaa jatkolentoa, tai Kerryssä, kun etsin perhettäni lentokentältä. Luultavasti siinä menee kyllä aluksi ikä ja terveys kun yritän ymmärtää perheeni puhetta. Kyllä se Skypessä jotenkin onnistui, mutta nyt iski paniikki, että pitäisikö sitä viimeiset 11 (!) päivää kuunella vain irkkuaksenttia Youtubesta?

Dia dhuit on siis ainoa iirinkielinen tervehdys, joka ei edes tarkoita suoraankäännettäessä "hei", "moro", eikä "terve", vaan "jumalan siunausta". Mahtavaa.

P.S. Onko teillä vinkkejä matkakuumeeseen? Esim. jotain hyviä irkkuleffoja tai -tv-sarjoja, joita voisin tässä vielä ahmia ennen lähtöä?

10 kommenttia:

 1. Ps. I love you :ssa on irkku miehiä ;____; se on just sellanen hömppäromanttinenpaska mut se vaan on niin ah :333

  http://maailmanrannikoilta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei se on muuten ihana <3 itkettää jokakerta! Vois kattoo sen silti! Kiitti vinkistä! :)

   Poista
 2. Hei paljon tsemppiä lähtöön!
  Täällä kans yks joka sano poikaystävälle ja kavereille vuodeks heipat ja lähti unelmiensa perässä Ausseihin :D Vaikeeta, mutta varmasti kaiken sen arvosta :) toivottavasti viihdyt Irlannissa!

  whatever-it-takes-linda.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mitäs me rohkeat! Varmaan kyllä yksi suurimmista ja vaikeimmista päätöksistä mitä oon ikinä joutunu tekemään, mutta uskoisin, että tosiaan on kaiken sen arvoista :)

   Kiitos paljon, näin toivotaan! :)

   Poista
 3. Moikka,

  jos Irkkuihin liittyvää hömppäleffaa kaipaat niin suosittelen elokuvaa nimeltä Leap Year, se on ihana!

  Päädyin sun blogiin jo joskus aiemmin, kun googlettelin Irlanti-aiheisia blogeja. Mulla muutto Irlantiin myöskin edessä, joskin vasta parin kuukauden päästä ja ajatuksena pysyä siellä mahdollisesti hyvinkin pitkään. Työpaikka vielä hakusessa, mutta maa tullut jo tutuksi irkkupoikaystävän luona vieraillessa.

  Älä turhaan jännitä lähtöä, Irlantilaiset ihmiset on superystävällisiä ja "welcoming" ja yllättävän nopeesti siihen aksenttiinkin pääsee kiinni. Itse muutan tosin Dubliniin, jossa aksentti on huomattavasti helpompi kuin länsirannikolla, mutta pärjäät varmasti! Edellisessä blogissa pohdit meikkiasioita - kosmetiikkakauppa nimeltä Boots myy tosi hyvin ihan perus meikki/hiustuotemerkkejä ja sellainen löytyy varmasti jostain sunkin uuden kotipaikan lähistöltä. Meikit on lisäksi halvempia kuin Suomessa, joten älä turhaan raahaa kotoa mukana. Vaatekaupoista Penneys on tosi kiva ja edullinen, niitä talvivaatteita ajatellen (jos niitä edes tarvitset, Irlannin talvet poikkeavat aika reilusti Suomen talvista).

  Ihanaa reissua sulle, Irlanti on ihan uskomattoman ihana maa ja sulla tulee varmasti olemaan tosi huikeeta siellä! Jään odottamaan tarinoitasi blogin kautta :) Ádh mór ort! -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Ulla! :)

   Ja kiitos hyvin avuliaasta ja kattavasta kommentista! Turhauttavaa raahata meikkejä mukana joten pitää ehdottomasti siis käydä Bootsissa ja vaikka Irlannissa on jokseenkin leudompaa Suomeen verrattuna niin pakko jotain "talvivaatteita" hakea Penneyksestä, olen nimittäin hirveä vilukissa. Mutta mahtavaa kuulla, että tämän blogin löytää Googlesta ja toivottavasti siitä on monelle muullekkin iloa/apua.

   Tsemppiä sinulle muuttoon! Taidan minäkin rakastua yhä enemmän Irlantiin tulevan vuoden aikana, niin että on pakko seurata jalanjälkiäsi ja muuttaa itsekin sinne.

   Kiitos hyvin, hyvin paljon! Näin toivotaan! :)

   Poista
 4. Hahah kunnon irkkuenglanti on kyllä oma lukunsa :D mut kyllä sekin vielä kuulostaa sangen ymmärrettävältä jos vertaa vaikka uusi-seelantilaisiin :D Mut ainakin omalla kohdalla tyypit usein tajusi molottavansa liian murteella ja liian nopeasti ja hidastivat puhetta niin että tämmöst suomijuntitkin ymmärsi, joten en usko että sulla sen suhteen tulee mitään ongelmia olemaan :)
  Sarjoista en osaa neuvoa muuta kuin Sons of Anarchyn suhteen, siinä on paljon irlantilaisia ja jossakin vaiheessa myös matkustavat sinne. Toinen elokuva missä ollaan Irlannissa on sen niminen kuin Karkausvuosi (muistaakseni, englanninkielinen nimi ainakin on Leap Year) ei mitenkään erikoisen kummoinen, mutta niissä maisemissa ollaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No loistavaa! Toivottavasti tajuavat myös hidastaa minullekkin :D hostisähän tulkkasi lasten puheita Skype-keskustelussa, kun puhuvait niin nopeasti ja irkkumurteella niin en yhtään pysynyt perässä. Pelottaa, haha!

   Ja kiitos sarja- ja elokuvavinkeistä! Leap Yearissähän ne taitaa nimenomaa mennä Dingleen, mikä on aika mahtavaa! Mutta tuo Sons of Anarchy on myös pakko tsekata! :)

   Poista
 5. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja kaikinpuolin ihanalta tämä sun blogi, jään todellakin seuraamaan bloglovinin kautta! c: Pidän kamalasti sun tyylistä kirjoittaa, sitä melkeen unohtaa seuraavansa "vain" blogia ja tuntee olevansa itsekin lähdössä. :D

  > kesayonunelmia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! :) Tämähän tässä on yrityksenäkin, että en lähtisi yksin vaan, että mulla olisi monta kumppania mukana matkassa!

   Poista